Sisään muutto

Vuokrasopimus
Vuokrasopimus allekirjoitetaan yhdistyksen toimistossa (Niittymäentie 4, Hyvinkää). Vuokrasopimus tehdään kahtena kappaleena yksi vuokranantajalle ja toinen vuokralaiselle. Pidä oma kappaleesi vuokrasopimuksesta hyvässä tallessa. Vuokrasopimusta tarvitset esimerkiksi asumistukea hakiessasi.


Vuokravakuus
Nuorisoasunnoilla asuvalle vuokran määrään sisältyy Garantian takausvakuutus, jonka vuoksi rahavakuutta ei peritä vuokralaiselta. Huomiona, että takausvakuutus ei poista vuokralaisen maksuvelvollisuutta aiheutetuista vahingoista tai maksamattomista vuokrista.


Avaimet
Vuokrasuhteen alkaessa vuokralainen saa kaksi huoneiston avainta haltuunsa. Avainhallinnasta huolehtii Hyvinkään Turvalukko (Uudenmaankatu 37, Hyvinkää). Avain on henkilökohtainen arvoesine, jonka luovuttamista edes hetkellisesti ulkopuolisille tulee välttää. Älä liitä avaimeen henkilön tai osoitteen paljastavia tunnisteita. Muista, että avain on vähintään yhtä arvokas kuin sen takana oleva omaisuus. Jos avain katoaa, joudutaan lukot vaihtamaan, josta johtuvat kustannukset peritään asukkaalta. Yleisavain on isännöitsijällä, huoltoyhtiöllä ja yhdistyksellä.


Tuloilmoitus
Huoneistoon muutosta on aina ilmoitettava kirjallisesti. Muuttoilmoituksen tekeminen on asukkaan itsensäkin kannalta tärkeää, koska esim. asumistukea varten tarvittava talonkirjaote voidaan antaa vain muuttoilmoituksen tehneistä, ovenavauksia voidaan tehdä vain muuttoilmoituksen tehneille talon asukkaille, vesimaksu pitää maksaa per asukas yms. Muistathan myös ilmoittaa kirjallisesti, jos asuntosi asukasluku muuttuu, jotta vesi- ja sähkölaskut voidaan periä oikean suuruisina.


Autopaikan vuokraaminen
(Pellonojantie ja Lehmustie 5 € / paikka.)

Jos asukas haluaa varata autopaikan, hänen tulee ilmoittaa siitä isännöintiin. Autopaikka on tarkoitettu jatkuvaan käyttöön, eikä sopimusta voi irtisanoa esim. loma-ajaksi. Vuokra peritään kuukausittain vuokranmaksun yhteydessä. Autopaikan irtisanomisaika on yksi kuukausi. Sisätilalämmittimet ovat kiellettyjä Pellonojantiellä, Lehmustiellä sallittuja. Lämpötolpan johtoja ei saa jättää roikkumaan pistorasiaan tapaturmavaaran vuoksi. Roikkumaan jätetyt johdot kerätään pois. Autoa ei kannata pitää tarpeettomasti kytkettynä sähköön; auton moottori kärsii ja sähköä kuluu.

Pellonojantien ja Lehmustien kiinteistöt ovat yksityisen pysäköinninvalvonnan piirissä ja valvonnasta vastaa Parkkipate. Parkkipate valvoo kiinteistön parkkipaikkoja ja yleisiä alueita. Varatuille paikoille pysäköityjä autoja ei kuitenkaan valvota. Väärin pysäköidystä autosta voi tehdä valvontapyynnön osoitteessa parkkipate.fi/valvontapyyntolomake. Se välittyy lähimmälle pysäköinninvalvojalle.


Saunan käyttö
(Oma vuoro 6 € / kk.)
Jos asukas haluaa varata saunavuoron tai luopua vakituisesta saunavuorostaan, on hänen ilmoitettava siitä isännöitsijälle. Saunavuoro maksetaan kuukausittain vuokranmaksun yhteydessä.


Muuttoilmoitus

Muuttoilmoitus tai postinohjauspalvelun tilaus kannattaa tehdä hyvissä ajoin viikkoa ennen muuttoa, jotta postisi tulee oikeaan osoitteeseen halutusta päivämäärästä lähtien.

Voit tehdä muuttoilmoituksen Postille ja/tai digi- ja väestötietovirastolle (ent. maistraatille).

Internetissä
Muuttoilmoitus tehdään Postin verkkopalvelussa, jossa voit lisäksi päivittää myös muut yhteystietosi Postille. Palveluun kirjaudutaan verkkopankkitunnuksilla, Postin käyttäjätunnuksella tai sirullisella henkilökortilla.

Lomakkeella
Paperisen lomakkeen voi noutaa ja palauttaa ainoastaan Postin tai Digi- ja väestötietoviraston asiointipisteeseen. Lomakkeen jättäjän henkilöllisyys todennetaan.

Posti, keskusta (Kauppakeskus Willa)                 Digi- ja väestötietovirasto, Hyvinkää
Torikatu 7                                                            Urakankatu 1 B
05800 HYVINKÄÄ                                                05900 HYVINKÄÄ
ma – pe klo. 09:00 – 16:15


Kotivakuutus
Nuorisoasunnoilla asuville on otettu kiinteistön toimesta ryhmävakuutuksen, joka sisältää peruskotivakuutuksen ja yksityishenkilön vastuuvakuutuksen. Vuokralaisen vastuulla on tehdä päätös siitä, riittävätkö kyseiset vakuutukset hänen tarpeisiinsa. Vakuutuksien ehtoihin voi tutustua Hyvinkään Nuorisoasuntoyhdistyksen toimistolla erikseen sovittuna ajankohtana, tai pyytää ehdot isännöitsijältä sähköpostitse.


Talousasiat
Omaan kotiin muuttaessa on tärkeää kiinnittää huomiota rahan käyttöön. Tulojen täytyy riittää pakollisiin kuukausittaisiin menoihin, kuten vuokran maksuun. Menoja ja tuloja voi laskea näppärästi etukäteen Takuusäätiön budjettilaskurilla.

Ota selvää myös eri etuuksista, joihin saatat olla oikeutettu. Pienituloiset itsenäisesti asuvat ovat oikeutettuja asumisen tukeen. Asumistukea voit hakea suoraan Kelan sivuilta.

Jos tarvitset apua esimerkiksi hakemusten täyttämisessä, voit ottaa yhteyttä asumisohjaajaan.